spolu od roku 2005

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa (ideálně kližka)
  • 3 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla (nebo oleje)
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky (volitelně)
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 ml hovězího vývaru (nebo vody)
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžíce octa (volitelně)

Postup:

  1. Příprava masa a cibule – Maso nakrájej na větší kostky. Cibuli nakrájej nadrobno.
  2. Osmažení cibule – V hrnci rozpal sádlo a na mírném ohni osmaž cibuli dozlatova. Neboj se ji nechat lehce zkaramelizovat, dodá guláši lepší chuť.
  3. Přidání masa – Přidej nakrájené maso a zprudka ho opeč, aby se zatáhlo.
  4. Koření a papriky – Přidej kmín, sladkou i pálivou papriku a promíchej. Hned poté přidej rajčatový protlak, aby se paprika nepřipálila a nezhořkla.
  5. Podlití a dušení – Zalij vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přidej sůl, pepř a prolisovaný česnek. Přikryj pokličkou a na mírném ohni dus minimálně 1,5–2 hodiny, dokud maso nebude měkké. Občas promíchej a dolévej vodu, pokud se odpaří.
  6. Dochucení a zahuštění – Když je maso měkké, rozmíchej mouku v troše vody a vlij do guláše. Přidej majoránku a případně dochuť octem. Nech ještě 10 minut povařit.
  7. Servírování – Podávej s houskovým knedlíkem, chlebem nebo bramboráčky.