Příprava masa a cibule – Maso nakrájej na větší kostky. Cibuli nakrájej nadrobno.
Osmažení cibule – V hrnci rozpal sádlo a na mírném ohni osmaž cibuli dozlatova. Neboj se ji nechat lehce zkaramelizovat, dodá guláši lepší chuť.
Přidání masa – Přidej nakrájené maso a zprudka ho opeč, aby se zatáhlo.
Koření a papriky – Přidej kmín, sladkou i pálivou papriku a promíchej. Hned poté přidej rajčatový protlak, aby se paprika nepřipálila a nezhořkla.
Podlití a dušení – Zalij vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přidej sůl, pepř a prolisovaný česnek. Přikryj pokličkou a na mírném ohni dus minimálně 1,5–2 hodiny, dokud maso nebude měkké. Občas promíchej a dolévej vodu, pokud se odpaří.
Dochucení a zahuštění – Když je maso měkké, rozmíchej mouku v troše vody a vlij do guláše. Přidej majoránku a případně dochuť octem. Nech ještě 10 minut povařit.
Servírování – Podávej s houskovým knedlíkem, chlebem nebo bramboráčky.